Oog voor historie

caroussel_35
caroussel_36
caroussel_37
caroussel_38
caroussel_15
caroussel_16
caroussel_3
caroussel_13

hoofdletter_H_2

Hoogleraar geneeskunde en fysiologie F.C. Donders is vanaf 1852 de oprichter en aartsvader van het Ooglijdersgasthuis. Bij het 25-jarig bestaan volgt prof. dr. H. Snellen (1834-1908) hem op. In 1891 maakt Snellen de plannen voor de ‘nieuwbouw’ bekend. Hiermee worden alle ruimteproblemen opgelost. Het gebouw is state-of-the-art ontworpen, geïnspireerd op inrichtingen van klinieken in zowel binnen- als buitenland. Patiënten vanuit heel Nederland, en zelfs vanuit andere landen, weten het nieuwe Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Dondersstraat te vinden.

De naam en faam van het Ooglijdersgasthuis en zijn geneesheren verspreiden zich wereldwijd. Na 95 jaar vol met oogoperaties, patiënten, brilaanmetingen én verbouwingen, verhuist het gasthuis in 1989 naar De Uithof. Sinds 1990 was de Hogeschool Utrecht met haar Institute for Life Sciences & Chemistry de ‘bewoner’ van het Ooglijdersgasthuis, maar eind 2015 is deze onderwijssinstelling ook naar De Uithof verhuisd.

De Utrechtse vastgoedonderneming Driestar heeft het pand in eigendom verkregen en heeft in nauw overleg met de Gemeente Utrecht, de buurt(bewoners) en de Commissie Welstand en Monumenten, een plan ontwikkeld om het Ooglijdersgasthuis te transformeren naar een woonbestemming. In december 2018 is de omgevingsvergunning hiervoor onherroepelijk geworden. De verkoop van de appartementen is gestart in maart 2019.

Weet jij mooie verhalen te vertellen over het Ooglijdersgasthuis?

 

 Mail ons

 Lees de verhalen