De droom van Donders

Behalve dat we zelf graag over het Ooglijdersgasthuis schrijven, vallen de ontwikkelingen van het afgelopen jaar ook op bij anderen. Zo kwamen we dit mooie artikel over de historie en toekomst van dit bijzondere pand tegen op De Utrechtse Internet Courant. Wat ons betreft een echte aanrader om de laatste dag van een mooi 2018 af te sluiten.

We willen als team van het Ooglijdersgasthuis dan ook gelijk van de gelegenheid gebruik maken om je een fantastische jaarwisseling en een voorspoedig 2019 te wensen. We zien elkaar graag weer in het nieuwe jaar waar we je weer op de hoogte houden van alle vorderingen zoals je dat van ons gewend bent!

“Het voormalige Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Dondersstraat krijgt na het vertrek van de Hogeschool Utrecht een toekomst als appartementengebouw. De imposante voorgevel van het oogziekenhuis uit 1894 lijkt op het Amsterdamse Centraal Station, terwijl de bouwdelen uit de jaren dertig en zestig kenmerkend zijn voor die periodes. Het interieur heeft zijn oorspronkelijke decoraties verloren, maar er zijn nog verschillende elementen terug te vinden — soms achter systeemplafonds.

In 2018 was het tweehonderd jaar geleden dat Franciscus Cornelis Donders werd geboren. Aan deze wereldberoemde oogarts hebben we bijvoorbeeld brillen op sterkte te danken. Als hoogleraar fysiologie aan de Utrechtse universiteit introduceerde hij de oogspiegel in Nederland, waarmee artsen in een levend oog konden kijken. In 1858 stichtte Donders het Ooglijders Gasthuis voor Min- en Onvermogenden in het choleragasthuis aan de Wijde Begijnestraat, het tegenwoordige Eye Hotel. Aan zijn vele oogpatiënten kon Donders wetenschappelijk onderzoek doen naar kleurenblindheid, oogbewegingen, scheelzien en slechtziendheid. Donders demonstreerde de oogbewegingen aan zijn studenten met een onderwijsmodel met palmhouten oogbollen, bewaard in het Universiteitsmuseum.”